'Plastic road'|PlasticRoad

Plastic fantastic


Van de nood een deugd maken.

Door klimaatverandering heeft Nederland steeds vaker te maken met hoosbuien. En omdat in steden zoveel verhard is, kan zo’n plotselinge grote hoeveelheid water slecht worden afgevoerd. PlasticRoad biedt een oplossing: wegen aanleggen die regenwater bufferen. Zelfs met een zeer hoge grondwaterstand is de PlasticRoad in staat 0,3 m3 per m2 aan water te bergen en te infiltreren. Daarnaast weegt de PlasticRoad maar 48 kg/m2: de lichtste verharding ter wereld.

De PlasticRoad bestaat uit een prefab, modulaire en holle wegconstructie op basis van gerecycled plastic. Door de prefab-productie, het lichte gewicht en de modulaire opbouw van de PlasticRoad is de aanleg en het onderhoud sneller, eenvoudiger en efficiënter uit te voeren ten opzichte van traditionele wegconstructies.

In september 2018 is de eerste pilot gelanceerd in Zwolle. Het eerste PlasticRoad-fietspad is 30 meter lang en bevat evenveel gerecycled plastic als 218.000 plastic bekertjes of 500.000 plastic flesdoppen. De pilot is bovendien voorzien van diverse sensoren die alles meten wat er met en in de weg gebeurt, zoals de temperatuur, het aantal fietspassages en de belasting van de weg. Daarmee is de PlasticRoad ook het eerste smart fietspad ter wereld.

Impact

De PlasticRoad is een volledig circulair product waarbij gerecycled kunststof wordt toegepast als grondstof. De PlasticRoad heeft een significant lagere CO2-footprint mede dankzij de langere levensduur en de daling van transportbewegingen ten opzichte van traditionele wegconstructies.


Over PlasticRoad

PlasticRoad ontwerpt, creëert en levert duurzame, klimaatbestendige en circulaire kunststof wegelementen. Gemaakt van plastic huisafval. Onze ambitie is dat deze elementen internationaal op grote schaal in de markt worden toegepast. Het doel: infrastructuur creëren voor iedereen met zo min mogelijk negatieve impact op onze planeet en natuurlijke grondstoffen.