Blog

Antal Hartman


Antea Group

‘Practice what you preach’ klonk het in mijn hoofd, toen ik begon aan de verbouwing van onze badkamer. Hoe gaan we die circulair maken? Wat is er op de markt? Wie inspireert mij? Waar begin ik en wat gaat het me kosten?'

Een deel van de oude materialen hebben we hergebruikt. Wat daarna nog van waarde was, is verkocht of gaven we weg. Op vrijwel alle onderdelen besparen we water en energie, de tegels zijn gecertificeerd circulair. Het had vast beter gekund. Het vinden van circulaire oplossingen lukte ons alleen door zélf op onderzoek uit te gaan. De badkamerbranche kon mij als consument nauwelijks informeren over duurzaamheidsaspecten. Gelukkig is dat anders in de GWW-sector. Al is het ook daar nog zoeken naar succesverhalen.

Eindeloze oplossingen Flink wat fabrikanten en aannemers zijn hun producten aan het verduurzamen en promoten dit flink. Denk bijvoorbeeld aan cementloos beton, asfalt met een lagere milieu-impact, verlichting die zich aanpast aan verkeersdrukte, geleiderails van hout, een warmtewisselaar in het rioolsysteem, een speeltuin als tijdelijke waterbuffer, geluidswallen van geperste plantenresten, de lijst van voorbeelden lijkt eindeloos, klaar zijn voor toepassing.

Duurzaam Bouwen Calculator In de GWW-sector kun je als fabrikant de levenscyclusanalyse van je producten laten opnemen in de Nationale Milieu Database. DuboCalc gebruikt deze database om de Milieu Kosten Indicator te berekenen. Het asfaltmengsel van fabrikant A is daarmee helder en objectief te vergelijken met het asfaltmengsel van fabrikant B, óf met bijvoorbeeld de cementvrije betontegels van fabrikant C. Met DuboCalc kun je de impact doorrekenen van eindoplossingen en producten die je nieuw aanschaft. Circulariteit gaat verder Circulariteit gaat echter óók over hergebruik van bestaande objecten en het minimaliseren van grondstoffen. In de meeste projecten zijn er immers al onderdelen aanwezig, assets met restwaarde. Circulariteit gaat over het gebruik van objecten die eerder zijn geproduceerd en nog steeds waarde hebben. En over hoe je deze kan inzetten op een andere locatie of met een andere functie. De vraag voor veel projectleiders is daarom waar kan je zoeken wanneer je juist aan het begin staat van een project. Waar vind je voorbeelden voor hergebruik van objecten in het bestaande areaal? Wat kun je doen met bestaande straatstenen, oude rioolbuizen en lichtmasten? Circulaire database Bij Antea Group werken we aan een oplossing om juist vóór de start van een project te inspireren. Een duurzaam GWW-traject zou altijd moeten beginnen met een brainstorm waarbij duurzame kansen worden geïnventariseerd, passend bij de projectambities. Als je samen met verschillende stakeholders nadenkt over maatregelen die bijdragen aan de duurzame ambities, dan is het fijn als je kunt bouwen op de ervaringen uit andere projecten. Als je verzamelde voorbeelden kunt doorzoeken en als je kunt filteren op bijvoorbeeld objecttype. Wij werken daarom aan een register waarin we voorbeelden hebben verzameld van duurzame en circulaire producten én concepten voor hergebruik. Er bestaan immers geen producenten van oude klinkers, afgeschreven rioolbuizen, wadi’s en geveltuintjes. Kansenregister duurzame maatregelen Er bestaat een energie-managementsysteem dat helpt om het energiegebruik van beweegbare bruggen te optimaliseren, maar hoe kom je daarachter? En wie vertelt jou dat ontwerpen met BIM helpt bij circulair ontwerpen? Honderden circulaire maatregelen en (nieuwe) producten zijn door ons bij elkaar gebracht in het kansenregister duurzame maatregelen. Aan het toegankelijk maken van dit register voor onze ontwerpers en klanten wordt nu gewerkt.

Met veel eigen speurwerk is mijn circulaire badkamer onlangs opgeleverd. Dergelijk speurwerk voor GWW-projecten is binnenkort niet meer nodig, als je gebruik maakt van ons ‘Kansenregister Duurzame Maatregelen’. Heb je interesse om bij te dragen of mee te denken? Heb je een project waar je duurzame maatregelen voor zoekt? Wil je weten wat we al hebben verzameld? Neem vooral contact met mij op.


Over Antal

Antal werkt als projectmanager circulaire contracten bij de Antea Group. De Antea Group is een ingenieurs- en adviesbureau dat oplossingen biedt op het gebied van milieu, infrastructuur, stedenbouw en water. Dat gaat verder dan het leveren van technische expertise en strategische ideeën. Bij elk project kijken zij naar de impact op onze leefomgeving.