Pure Eco Straatmeubilair | Grijsen

Natuurlijke ontmoetingen

Grijsen maakt hoogwaardig en robuust straatmeubilair. De bankenserie Pure Eco is gemaakt van 100% FSC gecertificeerd en thermisch behandeld Douglas-hout uit Nederlandse bossen van Staatsbosbeheer. Om het circulaire karakter inzichtelijk en aantoonbaar te maken, heeft Grijsen het product laten beoordelen op basis van de NL Productlabel-methodiek van NL Greenlabel.

Daarbij worden de productie-, gebruiks- en eindverwerkingsfase van een product voor de buitenruimte door een onafhankelijk ingenieursbureau doorgelicht en beoordeeld met een score van A (zeer goed) tot G (onvoldoende) als resultaat.

Zo kunnen opdrachtgevers, zoals gemeenten, hoveniers en bouwbedrijven, in één oogopslag de duurzaamheid en circulariteit van het product inzien. Inmiddels zijn er 54 producten en productlijnen voor de buitenruimte volgens deze methodiek beoordeeld. Pure Eco heeft een score A ontvangen, het hoogst mogelijke resultaat.

Impact

Met Pure Eco wordt materiaalgebruik beperkt door recycling, efficiënt ontwerp of het gebruik van hernieuwbare materialen. Het hout heeft een speciaal verduurzamingsproces ondergaan. Dit proces is volledig op natuurlijke basis. De geïmpregneerde elementen hebben een verhoogde duurzaamheid en behoren daardoor tot duurzaamheidsklasse. Het beperken van de CO2-uitstoot wordt gedaan door middel van energiebesparing en het gebruik van groene energie tijdens productie. Het verlengen van de levensduur van hout en houtoplossingen staat centraal in de productie. Hierdoor kan hout langer CO2 opslaan waardoor tijdens de gebruiksduur van de producten meer volume hout kan groeien dan er gebruikt wordt. Tevens wordt bij dit product gebruik gemaakt van uit Nederland afkomstig hout. Het product levert een bijdrage aan verbetering van biodiversiteit en ecologische structuren. Het vergroten, of minstens in stand houden, van de biodiversiteit zijn hoofddoelen van FSC en PEFC. Daarnaast hanteert Staatsbosbeheer verantwoord kapbeleid, waardoor er geen bomen onnodig worden gekapt. Zo is één Pure Eco bank binnen 20 seconden weer terug gegroeid in de bossen van Staatsbosbeheer. Tot slot past Grijsen het resthout, dat over blijft tijdens de productie, toe in insectenhotels. Zo levert het resthout een directe bijdrage aan de biodiversiteit.


Over Grijsen

Grijsen maakt park- en straatdesign. Grijsen maakt bijna alles wat te maken heeft met de openbare ruimte. Denk hierbij aan straatmeubilair zoals afvalbakken, zitelementen, maar ook boomroosters.

Over Greenlabel

NL Greenlabel staat sinds 2010 voor een meetbaar duurzame leefomgeving. Het presenteert een samenhangend concept van duurzaamheid dat urgente opgaven zoals klimaatadaptatie, energietransitie, behoud van biodiversiteit en maatschappelijk draagvlak met elkaar verbindt. Zo kan gestuurd worden op een duurzame en natuurinclusieve leefomgeving gedurende het hele ontwikkelingsproces, van ontwerp tot realisatie en beheer.

Wij zijn ervan overtuigd dat een goede invulling van de publieke ruimte mensen ontspant, energie geeft en dichter bij elkaar brengt.