Blog

Tynke van den Heuvel


Studio Wae

Een innovatieve tegelboer in het groen Nederland wordt steeds bewuster van het feit dat er echt grote stappen gemaakt moeten worden op het gebied van duurzaamheid. Het valt niet meer te ontkennen dat wij beter moeten zorgen voor onze aarde, want we putten wij haar uit. Ook de opwarming van de aarde en specifiek in steden vraagt onze aandacht. Een effect dat door het dicht tegelen van openbare ruimtes alleen maar sterker wordt. Dat is in mijn ogen zo ontzettend zonde en niet noodzakelijk.

Ondanks dat ik inmiddels ‘tegelboer’ ben, zou ik graag willen dat er veel meer groen wordt ingetekend op plekken die nu bestraat zijn of worden. En als er dan gebruik wordt gemaakt van bestrating, maak dan bewuste afweging in de keuzes die je maakt. Dus geen natuursteen, maar circulaire bestrating of herbestraten met bestaande materialen. Samenwerkend met slopers en brekers kan je grondstoffen van een te slopen project omzetten naar grondstoffen voor een nieuw project. Zo win je direct aan grondstoffen!

Waarom afval ontwerpen als het toch wordt weggegooid? | Loesje

76% minder nieuwe grondstoffen Onlangs gingen we een samenwerking aan met ProRail en Strukton en hebben wij de bestrating voor het eerste circulaire perron van Nederland opgeleverd (Bunde, Limburg). De oude bestrating werden verwerkt tot grondstoffen voor de nieuwe bestrating. En dat heeft impact. Voor de inmiddels 3 opgeleverde perrons is er een grondstoffenbesparing is 119.564 kg CO2 bespaard, wist je dat dat gelijk staat aan 162 keer de wereld rondvliegen? Met het opnieuw gebruiken van oude, vermalen tegels is voorkomen dat er 353.955 kg nieuwe winning nodig was aan zand, cement en grind, een besparing van 76%. Het is ontzettend uitdagend en lonend om de cirkel zo te mogen ontsluiten voor opdrachtgevers.

Mijn tip Wees niet bang nieuwe innovatieve producten uit te proberen. Je komt er pas achter of iets echt werkt als het in een project ligt. Blijf niet hangen in de certificaten en regels die je lineaire voorgangers 40 jaar geleden hebben voorgeschreven. Innoveren doe je samen. In mijn woorden: ‘Create your own circular Wae!’


Over Tynke Tynke van de Heuvel is oprichter van Studio Wae. Daarvoor werkte zij 14 jaar in een recyclingbedrijf voor metaal en elektrische apparatuur. Hier leerde ze hoe ze van afval een waardevolle stroom kon creëren en combineerde dit met het geometrische ontwerp waar ze bekend mee werd.