Kwalitatief groen|Green Value Creation

Goed groen moet je doen.

Groene gevels, groenstroken, miniparken & tuinen

Van kantooroases en groeninterieurs tot natuurfaçades en stadstuinen, Green Value Creation (GVC) zet groen op de kaart. Het doel is het realiseren van duurzame, toekomstbestendige en bovenal groene oases in steden, bedrijventerreinen en werklocaties. GVC combineert een zakelijke achtergrond met een eigen kijk op groen, gestoeld op jarenlange ervaring in landschapsarchitectuur. Het eerste project was de duurzame vergroening van de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam, het werd direct een showcase project. Tal van aanvragen leidde tot de oprichting van Green Value Creation, dat voorziet in vergroening voor de private sector.

Langzaamaan zijn we de aandacht voor groen kwijt geraakt. Enerzijds door de focus die steeds meer op technische toepassingen is komen te liggen, anderzijds door de verschuiving van werken op het land naar werken op kantoor. In vroegere tijden was dat anders, werd er zelfs meer uitgegeven aan tuinen dan aan huizen en zag men een fraaie tuin als statussymbool en was men zich bewust van de helende werking van natuur.

De geveltuin van een groot kantoor van 80 meter lang zorgt niet alleen voor meer tevreden huurders. Het zorgt ook voor meer verhuur van de vergaderruimtes en het kantoor met de buitenruimte fungeert zelfs regelmatig als filmlocatie.

GVC vindt het belangrijk dat er aandacht is voor een integrale aanpak. Dat er niet alleen gekeken wordt naar circulaire materialen, maar ook naar het gebruik en de werking van gebouwen, hoe bv. de plint werkt naar de omgeving en breed gekeken wordt naar de gezamenlijke inrichting. Zo zijn er zitplekken buiten nodig, die 52 weken in het jaar aangenaam zijn, die mensen laten bewegen en doen genieten van groen. Waarbij verlichting een plek krijgt zodat we de wintermaanden beter doorkomen. Een integraal geheel van een locatie, een beleving in alle details met kwalitatief goed groen.

Uit de praktijk

De gemeente Amsterdam huurt een kantoorpand aan de Weesperstraat waar ca. 600 medewerkers werken. De gemeente heeft de droom een grote parkeerplaats achter het gebouw in geleidelijkheid tot een parkplein om te toveren. Om een beeld te krijgen van hoe dit tot een aangename verblijfsruimte kan worden, werd met de aanleg van een klein stuk begonnen. Hierbij werd er naar gekeken dat alle materialen op elkaar werden afgestemd, dat het ook ’s winters in alle opzichten een aangename plek zou zijn en dat het multifunctioneel gebruikt zou worden, zowel door de kantoormedewerkers als buurtbewoners. Het gebouw zelf is gedateerd, het kleurrijke parkje beoogde letterlijk de marmeren gevels weg te poetsen en mede daardoor werd veel gevelgroen gehanteerd. Het wordt nu intensief gebruikt.


Lees ook Tanja's blog, oprichter van Green Value Creation.

We beginnen vaak met een proefvak waarbij we zichtbaar wat er mogelijk is. Zo gaat er geen tijd verloren met stakeholdersoverleg zonder context en ervaren mensen direct de voordelen, waarna er vandaar uit kan worden uitgebreid en waar wenselijk aangepast.