Circulair dakpaneel|Ceyes

RPR Circulair dakpaneel

De levensduur van een kunstgrasveld is ongeveer tien tot twaalf jaar, waarna het hele veld moet worden vernieuwd. De oude kunstgrasmat kan worden gerecycled. Als restmateriaal blijft de rubberkorrel over. De korrel is nog steeds goed bruikbaar, maar vanwege het verlies aan elastische eigenschappen niet altijd voor kunstgrasvelden. CEYES en Joosten Ecodak ontwikkelde het RPR circulair dakpaneel dat als basis voor een groendak kan dienen. Het compleet uit rubberkorrels geproduceerde paneel heeft zowel een drainerende als een rententiefunctie voor groene daken. Na een regenbui blijft ongeveer 20 liter water in het paneel achter. Is het droog, dan verdampt het water en zorgt het op een zomersedag voor een koelende werking.

Groene daken nemen CO2 op, wat compenseert. Voor de productie van een CEYES RPR dakpaneel met rubberkorrels is slechts 6,14 kg CO2 per m2 nodig, terwijl het evenwicht tussen productie en opname van CO2 slechts vier tot acht jaar is. Met een levensduur van 100+ jaar is het dakpaneel een zeer milieuvriendelijke oplossing en het paneel zelf is weer 100% recyclebaar.

De basis van de circulaire economische toepassing van rubber ligt in kleinschalige en lokale verwerking; lokaal verwerken is milieuvriendelijker.

C40 Cities Climate Leadership Group Om grote transportafstanden te voorkomen wil CEYES, deel uitmakend van de C40 Cities Climate Leadership Group, bij grote steden makkelijk verplaatsbare CEYES HUBS neerzetten. Dit is een geheel nieuwe benadering, kleinschalige industrieën in de circulaire economie. Deze CEYES HUB's zijn circulair, compact, mobiel, efficiënt, effectief, zuinig, 100% recyclebaar en veroorzaken minder CO2-uitstoot in vergelijking met een fabrieksgebouw. Ze zijn ideaal in de C40 mega cities en vooral aantrekkelijk in een straal van 150 km van de stad. In deze tijd is het niet langer acceptabel om grote afstanden af ​​te leggen, samen met hoge CO2-uitstoot.

Impact

CEYES heeft een nieuw water retentiesysteem voor het dak ontworpen, het RPR® paneel, gemaakt van afvalrubbergranulaat gebruikt in kunstgras. Het ontwerp heeft tot doel de CO2-footprint van het gemiddelde marktproduct, gemaakt van HPDE, polyethyleen en polypropyleen, te verkleinen. CEYES gebruikt gerecycled bandenrubbergranulaat van versleten kunstgrasvelden en verlengt de levensduur van het bevestigingssysteem en verlaagt de kg CO2-eq /m2.


Over Ceyes

CEYES is een adviesbureau voor onderzoek, producten, ontwerp en beheer van recyclingfaciliteiten voor banden en kunstgras door middel van gerecycled en upcycled rubber. Het hoofdkantoor is gevestigd in Haarlem. Ceyes biedt gespecialiseerde onafhankelijke kennis en effectieve oplossingen voor de productie van gerecycled en upcycled rubber voor onder meer besluitvormers, startende ondernemers en bedrijven.

Ons doel is om afval lokaal te houden.