BLOG

Fast furniture

Wat kunnen we leren van fast fashion?


Tien miljard kilo, zoveel meubels gooien wij Europeanen jaarlijks weg. 80-90% hiervan wordt verbrand of eindigt op de vuilnisbelt. Slechts 10% wordt gerecycled. Behalve ‘fast fashion’ bestaat ‘fast furniture’ dus ook: niet te veel betalen, kort gebruiken en dumpen. Een enorm verlies aan waarde en grondstoffen, maar ook oorzaak van sociaal onrecht zoals slechte werkomstandigheden, kinderarbeid en milieuvervuiling.

The Substitute

Dat was de reden dat wij, Marieke en Machteld, met The Substitute begonnen; een platform voor het duurzame alternatief in interieur- en verbouwprojecten. Het streven is het samenbrengen van een community waarin duurzame producenten, interieurarchitecten, ontwerpers en stylisten elkaar ontmoeten en zo de klant, zakelijk of privé, overzicht, inspiratie & kennis op het gebied van duurzaam wonen en verblijven kunnen bieden.

De ontwikkelingen in de mode lopen ongeveer zeven jaar voor op andere woonbranche. Als we daar een kijkje nemen, kunnen we leren van de volgende ontwikkelingen:

  • De markt van tweedehands kleding groeide de afgelopen drie jaar 21 keer sneller dan de markt voor nieuwe kleding.
  • Komende 3 tot 4 jaar zal de tweedehands markt nog 3 keer groter groeien.Tweedehands, of vintage, neemt een enorme toevlucht. Mensen zijn trots als ze iets gebruikts aanschaffen, net zo trots als wanneer ze een puppy zouden adopteren.
  • Tweedehands verkoop verschuift naar online winkelen en marktplaats, 'Vinted for furniture' zal niet lang op zich laten wachten.
  • Tweedehands curated wordt een nieuwe categorie in de woonmarkt.
  • Consumenten geven aan de intentie te hebben meer tweedehands spullen te gaan aanschaffen. Duurzame keuzes worden daarbij bewust genoemd.
  • Duurzaamheid wint terrein bij het overwegen van ‘nieuwe’ spullen, het is geen blinde vlek meer.

Verborgen impact

De grootste impact vind al plaats nog voordat een product wordt aangeschaft. Deze impact is niet zichtbaar en noemen we verborgen impact.

  1. CO2 die vrijkomt tijdens productie en vervoer ;
  2. Giftige stoffen die vrijkomen bij productie en blijven uitdampen in onze woonkamers en kantoren, zoals formaldehyde;
  3. Oneerlijke arbeid, handel en kinderarbeid;.
  4. Ontbossing en lozen van schadelijke stoffen bij het maken en/of vervoeren van spullen.
'Doel is producten (gemaakt van natuurlijke of oneindig herbruikbare grondstoffen) zo lang mogelijk te gebruiken op een zo hoog mogelijk niveau.' | Machteld Rijnten, the Substitute.

Studio Noun (tevens coverbeeld)

Raw Paints

More Circular

SUB-methode

Met de principes van de circulaire economie in gedachten ontwikkelden wij de SUB-methode om het gesprek aan te gaan met opdrachtgevers. Hij is eigenlijk heel logisch en als je hem volgt, maak je echt beduidend minder impact op het milieu.

Save: Meest duurzame en meteen ook de meest budgetvriendelijke categorie. Koester wat er al is door goed onderhoud en opnieuw stofferen. Of ga op jacht naar een mooi tweedehands item. Heb je nog ouders of een tante met een zolder vol herinneringen? Daar ligt ook een stukje van jouw geschiedenis. In deze categorie geen afval, daarom is 'Save' het allerduurzaamst.

Use: Van wasmachine, meubels, matras tot kinderspullen, voor alles is tegenwoordig een lease oplossing. 80% van onze spullen gebruiken we niet vaker dan één keer per maand. In sommige gevallen kun je dus beter betalen voor gebruik in plaats van het nieuw te kopen. Lease komt meestal met onderhoud en service. Dat kan veel kopzorgen schelen. Veel ‘Use’ bedrijven denken circulair. Wij zijn een grote fan van deze snelgroeiende rubriek binnen duurzaamheid.

Buy conscious: Tot slot willen we, als we besluiten wat nieuws te kopen, wel kiezen voor de meest duurzame optie. Er zijn al veel innovatieve en mooie duurzame producten op de markt, van low impact of bio-based materiaal, circulair geproduceerd, modulair of biophilic design. The Substitute heeft ze verzameld en maakt er een helder overzicht van.

Via de nieuwe website die in de maak is, kun je straks heel makkelijk zoeken naar duurzame merken, makers en producten. #jointhemovement


Slow interior

We tonen enkele van onze favorieten. Meer inspiratie vind je op de website van The Substitute & op instagram.

Archy, unieke blikvanger

Deze circulaire designlamp doet elke huiskamer stralen dankzij zijn eenvoudige, maar stijlvolle vorm en is gemaakt van puur, sterk materiaal. | morecircular

Verrassend slaapverwekkend

Matrassen & bedden van 100% natuurlijke materialen, waarin wol, katoen, vlas, kokos, zeegras en paardenhaar worden gebruikt. Op maat gemaakt in Nederland & levenslange garantie. | lavital

Een kind kan de was doen

Thuis is de plek waar je je ontspannen voelt. Maar ook de plek waar een berg wasgoed naar je loert. Blue Movement zorgt ervoor dat je altijd frisse kleding hebt met hun abonnementen op Bosch wasmachines, drogers en meer. Je hoeft je geen zorgen te maken over onderhoud of reparaties. Dat regelen zij.

Circulair warenhuis

Deze conceptstore staat voor een diverse mix aan producten met hergebruik als basis en rode draad. Naast een selectie van hoogwaardige kringloopproducten, biedt de winkel ook eigen upcycle-producten en bestaande circulaire producten van Nederlandse ontwerpers aan.

Live Light

Als producent sta je buitenspel als een koper jouw tafels en stoelen wegkiepert. Daarom kwam Ethnicraft met een verhuursysteem. Ideaal als je tijdelijk ergens woont, een paar maanden een thuisbureau nodig hebt of geen budget hebt om alles in één keer te kopen. Het systeem is simpel. Sleep de meubels naar je winkelmandje en kies de huurperiode, tussen 6 en 60 maanden (hoe langer, hoe goedkoper). De meubels worden gemonteerd thuis afgeleverd.

Rauwe verf

Ombrewall interieurverf van RAW Paints. Alleen water toevoegen, op mineralenbasis, geen oplos- en conserveringsmiddelen, kortom no waste & in 40 kleuren.

VanHier|tafellamp

VanHier ontwerpt en maakt biodesign, met ecologische materialen gemaakt van natuurlijke grondstoffen en herverwerkte natuurvezels die volledig recyclebaar zijn. De tafellamp is in grotere oplage ook in te zetten als relatiegeschenk.

Helder als glas

Productdesigner Klaas Kuiken maakt gebruik van oude methodes om vazen nieuw leven in te blazen.

Oneindig zitten

De Hemp High is de eerste collectie stoelen met een kuip van uniek biomateriaal. De hennep en hars zijn volledig biologisch, plantaardig én recyclebaar. De onderdelen van de stoel zijn zo ontworpen dat ze na gebruik eenvoudig van elkaar gescheiden en hergebruikt kunnen worden.