Ons bestaansrecht


Over C-creators

Beeld: Hydepark - Barcode Architects.

In de zomer van 2015 werd door ruim 100 professionals met een hart voor de circulaire economie de wens uitgesproken een Nederlandse circulaire hotspot te ontwikkelen. Een fysieke ontmoetingsplek, nu bekend als C-Bèta, werd ontwikkeld in Hoofddorp. Daarnaast was er de wens, van belangrijke stakeholders in de Metropool regio Amsterdam, om door betere samenwerking de transitie naar een circulaire economie in Nederland op regionaal en nationaal niveau te versnellen. Dit resulteerde in een publiek-private samenwerking die vorm kreeg in de stichting C-creators, een stichting zonder winstoogmerk.

De stichting richt zich specifiek op de circulaire bouweconomie die een aanzienlijk deel van de Nederlandse economie behelst: de waarde van de jaarlijkse bouwproductie ligt rond de € 55 miljard. Ook is er een toenemende druk op de woningmarkt. In de metropoolregio Amsterdam moeten 250.000 woningen bijgebouwd worden (2040), tegelijkertijd staan we voor een grote verduurzamingsopgave. Daarnaast voldoet veel bestaand vastgoed niet meer aan de wensen en eisen van deze tijd: versleten, te kleine ruimtes of te hoge energierekeningen. Ook zijn grote investeringen nodig in utiliteitsbouw en infrastructuur.

De bouwsector is een vervuilende industrie. Het gebruikt niet alleen de meeste grondstoffen, het produceert ook het meeste afval. 40% van het afval dat wereldwijd geproduceerd wordt komt uit de bouw.

Feiten & Cijfers

  • Huishoudens en de dienstensector vormen samen de sector gebouwde omgeving en is verantwoordelijk voor 36% van ons energieverbruik en 25% van de CO2-uitstoot die gerelateerd is aan het finale, energetische, verbruik.
  • CO2-emissies stijgen met 4% van 194 miljard kilo in 2014 naar 202 miljard kilo in 2016. Nederland stoot per inwoner anderhalf keer zoveel uit als het EU-28 gemiddelde. Dit komt o.a. doordat er relatief veel energie wordt opgewekt met kolencentrales.
  • Bij de gebouwde omgeving gaat het om de CO2-uitstoot door het warm stoken met aardgas van woningen en bedrijfsgebouwen van de dienstensector, zoals kantoren. Het aandeel van huishoudens in de totale uitstoot van warm stoken in woningen en bedrijfsgebouwen door de gebouwde omgeving is 70%.
  • In 2017 is 15% van de utiliteitsgebouwen energetisch gerenoveerd door 1 of meer energiebesparende maatregelen. De zorg- en onderwijsgebouwen hebben in 2017 het best gepresteerd in de bestaande utiliteitsbouw.
  • In 2017 hadden 3,5 miljoen woningen een definitief geregistreerd energielabel, ruim 45% van de woningvoorraad. Naar schatting heeft ongeveer 60% van de woningvoorraad een energielabel C of beter. Ruim 3 miljoen woningen heeft een slechter label. De voorraad van de sector particuliere huur heeft gemiddeld de minste labelkwaliteit.

Naar aanleiding van bovengenoemde feiten en cijfers is er, in samenwerking met Cirkelstad, TNO en EIB, een structuur ontwikkeld (het eerder zogenoemde Bouwprogramma) die het fundament van C-creators vormt. De structuur bestaat uit projecten, gereedschap, een commnunity en de academie. C-creators begeleidt projecten vanuit verschillende rollen (activator, verbinder, circulair geweten, procesbegeleider en circulair expert). De kennis die voortvloeit uit de projectbegeleiding wordt gebruikt voor het ontwikkelen van tools (gereedschap), het delen van kennis middels Community of Practice bijeenkomsten (CoP's) en masterclasses en het vullen van een academie (ook wel: bibliotheek, i.s.m. Cirkelstad) (zie ook P.12 | Community). De focus ligt op de metropoolregio Amsterdam, omdat op deze schaal een samenwerking mogelijk is waarin betrokken partijen binnen een half uur reizen bereikbaar zijn en daarnaast op de hoogte van de ontwikkelingen in de regio. Met dank aan de Founding Fathers gemeente Haarlemmermeer en Amsterdam, Schiphol en Rabobank regio Schiphol werd september 2017 de stichting officieel opgericht.

In de eerste periode (2018 & 2019) lag de focus van C-creators op het opzetten van de organisatie en het binnenhalen van projecten en partners. Een wisselwerking die er voor zorgde dat er een community van mensen en organisaties ontstond die gezamenlijk aan de slag wilden met circulair bouwen en opdrachtgevers die bewust wilden onderzoeken en erkennen wat de mogelijkheden en potentie van circulair bouwen omhelzen. In deze jaren is een nauwe samenwerking met Cirkelstad ontstaan (zie P.5 | Fundament). Partijen worden in eerste instantie lid van Cirkelstad en kunnen voor verdere projectbegeleiding terecht bij C-creators.

Vanaf 2020 is meer gericht gewerkt aan de academie en gereedschap. Door een grote diversiteit aan projecten wordt een brede waaier aan kennis ontwikkeld. Met behoud van het grote aantal partners, wordt de opgedane kennis collectief gemaakt. Gereedschap wordt ontwikkeld door de hoge kwantiteit aan projecten en op basis van de opgedane kennis.

Missie & visie C-creators

Missie

We geloven dat er geen rechtvaardiging bestaat voor het lineaire systeem. We geloven in de kracht van samenwerking en verbanden leggen. We geloven in daadkracht en grootschalige implementatie. We geloven in de zo noodzakelijke en essentiële systeemverandering naar een circulaire economie.

Visie

Schaalbare en iconische bouwprojecten zijn het hart van het programma waarin we mensen verbinden en activeren na te denken over circulaire oplossingen. De resultaten en geleerde lessen delen wij, onvoorwaardelijk, in en buiten ons netwerk voor iedereen die circulair wil bouwen. Zodat de bouweconomie straks volledig circulair zal zijn.

SDG is de afkorting van Sustainable Development Goals, oftewel duurzame ontwikkelingsdoelen.

In 2015 presenteerde de Verenigde Naties (VN) in een nieuwe mondiale agenda 17 Sutainable Development Goals (SDG's) om de wereld tot 'een betere plek te maken in 2030'. Deze doelen zijn breed en veelomvattend. Het belangrijkste doel is het beëindigen van extreme armoede. Daarnaast zijn er doelen over gezondheid, onderwijs, schoon drinkwater, duurzame energie, minder ongelijkheid en het aanpakken van klimaatverandering.

SDG’s & maatschappelijke impact De SDG’s zijn een ambitieus pakket voor een wereldwijde duurzame ontwikkeling. In binnen- en buitenland worden de SDG’s door steeds meer organisaties gezien als een kans om hun businessmodellen te versterken, vooral waar het gaat om maatschappelijke waardecreatie. De SDG’s kunnen daarvoor een prima kader bieden, waarbij financiële en maatschappelijke doelstellingen en rendement tegen elkaar kunnen worden afgewogen. In onze ogen is SDG11, duurzame steden en gemeenschappen, veruit de belangrijkste SDG als het gaat om vastgoed- en gebiedsontwikkeling en duurzaamheid in de gebouwde omgeving. SDG11 bestaat enerzijds uit een ‘harde’ fysieke kant, maar kent ook een meer ‘zachte’ sociale kant heeft. Duurzaamheid gaat over techniek en innovatie, maar ook over de beschikbaarheid van voldoende en betaalbare woningen, werkgelegenheid en toegang tot de arbeidsmarkt, voor iedereen toegankelijke faciliteiten en voorzieningen, goede sanitatie, gezonde voedsel- en drinkwatervoorziening, leefbaarheid en veiligheid. Hier volgt een koppeling uit naar de andere SDG's (SDG7 (betaalbare en duurzame energie), SDG 3 (goede gezondheid en welzijn), SDG 6 (schoon water), SDG 12 (verantwoorde consumptie en productie) en klimaatactie (SDG13)). Wij omarmen deze grootstedelijke dimensie voor de MRA.