Gerealiseerde impact


Academie

2020 stond in het teken van het verder opbouwen van kennis. Naast het delen binnen onze community, zullen wij deze ook opslaan in de academie van Cirkelstad. Daardoor is onze kennis landelijk beschikbaar.

Ambitie Academie

  • 2 tools ontwikkeld o.b.v. projecten (Gereedschap).
  • 5 learnings (uit projecten) gedeeld/gepubliceerd.
  • Organisatie van masterclasses; 2 masterclasses o.b.v. opgedane kennis en masterclasses voor partners (op verzoek).
  • Kennisstructuur ontwikkeld.

2 tools ontwikkeld o.b.v. projecten

We kunnen spreken van een tool als het een document betreft waarmee een partij praktisch aan de slag kan. In 2020 hebben we in ieder geval twee tools opgeleverd of het ontwerp daarvan gestart, die zeer breed inzetbaar zijn:

1. Afwegingskader: het afwegingskader is opgezet in 2019. Deze tool is doorontwikkeld aan de hand van een project voor BPD. Op basis van een eerder ‘specifiek’ afwegingskader (voor een specifiek gebied) is er in 2020 verder gewerkt aan een generiek toepasbare tool. Dit heeft geleid tot een tool die generieke maatregelen op het gebied van energie, klimaatadaptiviteit, gezondheid en circulariteit op gebiedsniveau weergeeft en koppelt aan een wegingsmechanisme. Zo faciliteert deze tool het maken van afgewogen keuzes door projectmanagers bij het starten van gebiedsontwikkeling. De weging wordt onder andere gemaakt op indicatoren als ‘economisch’, ‘ecologisch’ en ‘procesmatig’.

2. Technisch PvE circulair renoveren: dit is een tool die nog in ontwikkeling is. Het concept ligt op het moment van schrijven nog bij de opdrachtgevende partij. De opdracht van Parteon was als volgt:

Het formuleren van een generiek circulair alternatief van het bestaande Programma van Eisen (PvE): • Analyse van het bestaande, algemene PvE op circulaire kansen per bouwdeel. • Formulering van algemene strategieën voor circulaire renovatie/nieuwbouw. • Concretisering circulaire kansen d.m.v. omschrijving eisen, materialen en ontwerpmethodieken Het opgeleverde resultaat is een Programma van Eisen als ‘levend’ document bestaande uit circulaire oplossingen, algemene circulaire strategieën en concrete toepassingen.

5 learnings uit projecten gedeeld/gepubliceerd

Doordat we veel projecten hebben begeleid, is er ook veel kennis ontwikkeld. Wij hebben de volgende vijf learnings gedeeld/gepubliceerd:

Masterclasses

Organiseren van masterclasses: twee op basis van opgedane kennis, daarnaast masterclasses voor partners op verzoek.

Publiek toegankelijke masterclasses zijn georganiseerd in samenwerking met partners. Daarnaast zijn bij partners intern masterclasses georganiseerd. Het is gebleken dat het beter werkt masterclasses op verzoek te organiseren dan deze zelf te initiëren. Er is dan meer animo en het wordt duidelijk aan welke kennis er in de markt behoefte is.

  1. Masterclass omgevingswet – in samenwerking met Antea Groep - 30 juni 2020 Deze masterclass werd gegeven in de vorm van een ‘lunchwebinar’: Circulariteit en de omgevingswet. Antal Hartman en Guido La Rose verzorgden de inhoud van de masterclass waaruit vier inzichten voortkwamen: 1. De omgevingswet maakt geïntegreerd samenwerken mogelijk voor het behalen van circulaire of duurzame ambities. 2. Betrek alle afdelingen en organisaties en kijk samen naar de geïntegreerde aanpak voor het behalen van de ambities. 3. Binnen het scala van aanbestedingsvormen is (bijna) alles mogelijk om de ambities waar te maken. 4. Stuur niet alleen op planning en budget, maar ook op circulariteit, de projectverantwoordelijke staat aan het roer.

2. Masterclass aanbesteden en contracteren – Gerben Hofmeijer (AT Osborne) & Erick Wuestman (KplusV) – 8 juli 2020 Tijdens deze masterclass werden ervaringen en geleerde lessen uit andere projecten gedeeld. Daarnaast gaven Gerben en Erick tools en methodes om te zorgen voor een optimaal circulair resultaat zonder daarvoor zelf het circulaire wiel uit te hoeven vinden. Onderwerpen als Rapid Circular Contracting, circulair innnovatiepartnerschap, meerjarige partnerships met de markt en een continue groei naar meer circulaire resultaten stonden centraal.

'Projecten, kennisontwikkeling en samen leren staan centraal'

Transitieagenda Circulaire Bouweconomie 2018

Kennisstructuur ontwikkeld

C-creators werkt nauw samen met Cirkelstad. Cirkelstad beschikt over een nationaal netwerk. Alle leden hebben toegang tot hun academie, waar veel kennis beschikbaar is. De academie van Cirkelstad zal de plek zijn waar ook al onze publicaties beschikbaar worden. De structuur van deze ‘bibliotheek’ is echter nog niet erg toegankelijk en moet nog verder worden ontwikkeld. In 2020 hebben meerdere overleggen plaatsgevonden om gezamenlijk een structuur op te zetten die logisch is en het mogelijk maakt gemakkelijk kennis te delen. Om de kennis uit onze projecten te delen (dus voordat deze in een academie wordt opgenomen), moet deze kort en krachtig samengevat worden. Hiervoor is een zogenaamd ‘learnings-document’ opgesteld. Per project wordt dit document gebruikt, zodat de kennis overzichtelijk op 1 à 2 pagina’s weergegeven wordt en de lezer kan bepalen of hij verder wil lezen (de gehele publicatie). Naast de samenwerking met Cirkelstad en de interne ontwikkelingen, vond maandelijks overleg plaats met kennispartners TNO, Hogeschool van Amsterdam en Economisch Instituut voor de Bouw. Tijdens dit overleg vond uitwisseling plaats over de recente ontwikkelingen binnen (onderzoek) naar de circulaire bouw en hoe deze het beste gedeeld kan worden met de bouwsector in Nederland. Tot slot is de online community gegroeid van 1600 naar ruim 2300 ‘volgers’. Hierdoor hebben we een groter bereik en kunnen we kennis beter delen.