Voorwoord


Niet nadenken, maar voordenken.

Bij ‘voorwoord’ komt direct de quote van Thomas Rau in mijn gedachten, ‘Je moet niet nadenken, maar voordenken’. Ik realiseer mij dat dit eerste jaarverslag van C-creators niet gaat over ‘voorwoorden’, maar over ‘nadoen’. Want dat is de essentie waarom C-creators werd opgericht. Enkele jaren geleden kwamen wij met partners in de metropoolregio Amsterdam tot de conclusie dat deze regio een leidende rol kon pakken in het opschalen van de circulaire economie, te beginnen met de bouwsector.

Het oorspronkelijke idee was circulaire bouwvraagstukken te bundelen en die zo circulair mogelijk in de markt te zetten om zo kansen te bieden voor circulaire pioniers. Snel werd duidelijk dat partijen onderling nog veel meer van elkaar kunnen leren. Kennisdeling en het samen leren van praktische ervaringen van en binnen projecten bleek noodzakelijk om te kunnen versnellen. Door elkaar na te doen, kunnen we de circulaire lat steeds hoger leggen dankzij de geborgde lessen.

Het verhaal van C-creators begint met vertrouwen. Samen groot dromen en geloven in de kracht van verbanden leggen en samenwerken. In de kracht van overvloed. Wat dat betreft niet veel anders dan wat Barlaeus, één van de oprichters van het Amsterdamse Athenaeum Illustre, oreerde in 1632, toen hij de term Mercator Sapiens* introduceerde. In een Republiek in opkomst werd geëxperimenteerd met nieuwe samenwerkingsvormen ten faveure van een betere samenleving, tevens goed voor de wijze koopman. Het succes in deze regio ontstond door te bouwen aan het onderlinge vertrouwen waar publieke en private belangen in elkaars verlengde lagen.

Wij zijn er trots op dat wij ons steentje bijdragen en het vertrouwen hebben gewonnen van onze founding fathers en de vele partners om samen de krachten te bundelen en iedere dag te werken, op pragmatische en programmatische wijze, aan het opschalen van de circulaire bouweconomie in de metropoolregio Amsterdam. In dit jaarverslag delen we onze resultaten. Hopelijk inspireert het jou ook ‘na te doen’.

Guido Braam, circulair enthousiasteling & ondernemer