Kennissessie


Circulaire inrichting van de openbare ruimte

3.11.2020

De openbare ruimte is een belangrijk onderdeel van de gebouwde omgeving. Het beslaat een groot oppervlakte van de totale gebouwde omgeving en is meestal in eigendom/beheer van één eigenaar. Juist daarom liggen er grote kansen om de openbare ruimte op een dergelijke manier toekomstbestendig in te richten en te beheren. Een toekomstbestendige openbare ruimte is om meerdere redenen wenselijk. Zo is een toekomstbestendige openbare ruimte prettig om in te verblijven, draagt het bij aan welzijn van bewoners en bezoekers en kan het bijdragen aan sociale rust. Ook is de omgeving beter voorbereid op piekbelasting van water en hittestressbestendig, noodzakelijk in een opwarmend klimaat en steden die van nature al een hogere temperatuur hebben dan buiten de stad het geval is. Om een toekomstbestendige openbare ruimte te bereiken, is het noodzakelijk dit op een circulaire wijze in te richten. OD205 heeft circulariteit geïntegreerd in het ontwerp stappenplan voor het inrichten van een toekomstbestendige openbare ruimte op eigen initiatief. Deze aanpak heeft OD205 toegepast bij het ontwerpen van de openbare ruimte van bedrijvenpark Ambachtsezoom. Insert is een platform dat de materialisatie en groenvoorziening digitaal vastlegt en hiermee secundair materiaalgebruik faciliteert. De gemeente Almere deelt praktijkervaring met beheer van een circulaire openbare ruimte. Meer weten over de aanpak, mogelijkheden en praktijkervaring? Lees hier verder.

Praktijkvoorbeelden, hoe het wel kan

Wat circulair inrichten inhoudt en hoe je dit kan doen, werd op 3 november gedeeld aan de hand van praktijkvoorbeelden, een ronde tafelgesprek en een marktinnovatiesessie.

Marktinnovatiesessie


Sloterdijk I Zuid, Amsterdams bedrijventerrein, verandert stapsgewijs naar een dynamische en duurzame wijk met bedrijven, woningen, horeca- en recreatievoorzieningen naast elkaar. Ook de openbare ruimte vraagt aandacht.

Gastblog

Tanja van der Kroon (Green Value Creation) schreef een blog waarin zij haar ervaringen op het gebied van circulair groen deelt. Tanja en Melanie Petit dit de la Roche (gebiedsontwikkelaar BPD) gingen in gesprek over de waarde van openbare ruimtes. Wat nu als pionieren voelt in inrichting en toepassingen, zal over een aantal jaar ongetwijfeld tot versnelling zijn gekomen.

Publicatie Circulaire inrichting van de openbare ruimte

Deze publicatie toont voorbeelden van bouwmaterialen, andere materialen en oplossingen volgens de principes van circulair en inclusief bouwen en laat zo zien wat er mogelijk is in de openbare ruimte.