Partners & evenementen


Community

Organisatie van 2 marktinnovatiedagen

25 juni Marktinnovatiedag met Pampus en Dura Vermeer René Dijkstra presenteerde de plannen van Pampus: Pampus wordt als eerste UNESCO-werelderfgoed 100% zelfvoorzienend en fossielvrij. Met een duurzaam energiesysteem en een nieuw circulair entreegebouw blaast Pampus zijn geschiedenis als zelfvoorzienend eiland nieuw leven in. Pampus wordt een showcase voor de energietransitie en het verduurzamen van erfgoed. Hij vroeg de markt mee te denken met een aantal vragen:

  • Hoe kunnen we het entreegebouw zo circulair mogelijk bouwen?
  • Met welke materialen moeten/kunnen we rekening houden?
  • Kijkend naar bouwen op een eiland: welk effect heeft dat op de nodige bouwmethodieken?
  • Wat vraag dit van het onderliggende samenwerkingsproces?
  • Welke mogelijkheden zijn er m.b.t. nieuwe verdienmodellen? Dura Vermeer ontwikkelt een nieuwe circulaire schil voor corporaties. Deze schil wordt om de huidige woning geplaatst en zorgt daarmee voor de benodigde CO2-reductie in 2050. Dura Vermeer was in de volgende fase van ontwikkelen aangekomen en wilde graag de kennis uit de markt gebruiken voor de oplossingen. Zij waren tijdens deze dag op zoek naar producten (materialen) voor de isolatie, kozijnen en afwerking.

3 november Kennissessie & marktinnovatiedag in samenwerking met de gemeente Amsterdam Er bestaat geen blauwdruk voor een circulaire openbare ruimte. De inrichting van de openbare ruimte is afhankelijk van de context en visie. In samenwerking met een aantal partners organiseerden we een kennissessie over de circulaire openbare ruimte. Daarnaast was het een marktinnovatiedag waarop de gemeente Amsterdam op zoek ging naar inspiratie voor circulaire producten. Deze worden ingezet bij de ontwikkeling van het bedrijventerrein Sloterdijk I Zuid.

Organisatie van 10 bijeenkomsten Community of Practice (CoP)

  1. CoP Haarlem Kennemerland – 4 feb 2020 | Week van de circulaire economie: partner MAAK Haarlem wil circulaire ambities op Bedrijventerrein MAAK faciliteren, ook voor niet-huurders. Hoe pakken ze dat aan?
  2. CoP Haarlemmermeer - 5 maart 2020 | Geluidsadaptief bouwen
  3. CoP Amsterdam - 9 april 2020 | Implementatie en ontwikkelingen MPG
  4. CoP Haarlem Kennemerland - 28 mei | Hoe kan de sociale infrastructuur een katalysator zijn voor de circulaire ambities op lokaal niveau?
  5. CoP Zaanstad - 29 september| Battle Hout versus beton
  6. CoP Haarlem Kennemerland - 2 oktober | Circulaire klok gelijk zetten: hoe gaat met partners van het eerste uur, welke stappen zijn er gemaakt en wat is de vraag van vandaag?
  7. CoP Schiphol – 13 oktober | Vervolg ‘Innovaties in Beton’
  8. CoP Haarlem Kennemerland - 9 december 2020 | Presentatie rapport Bouwhubs

In totaal organiseerden we 8 CoP-bijeenkomsten. Dit zijn er 2 minder dan geambieerd. De redenen voor het uitblijven van 2 CoP’s zijn:

  • Uitbraak Covid-19.
  • Gebrek aan interesse partners: het kost soms nogal wat moeite om deelnemers aan te haken.
  • Druk op het team i.v.m. vele projecten.

Oganisatie excursie met belangrijke partners

Helaas was het in 2020 niet mogelijk een excursie met belangrijke partners te organiseren i.v.m. de coronamaatregelen. Wel hebben er 11 excursies plaatsgevonden naar de deelnemende werklocaties in het kader van het project ‘Praktijkprogramma circulaire werklocaties’.

Gerealiseerde impact community isinnovatiedag.

  • Organisatie van 10 bijeenkomsten Community of Practice.
  • Organisatie viering ‘Bouwprogramma 2 jaar later’.
  • Organisatie excursie met belangrijke partners.

Organisatie van 1 kennisinnovatiedag

18 november in samenwerking met TNO, HvA en EIB. Tijdens deze bijeenkomst werd kennis gedeeld over (onderzoek naar) de onderwerpen houtbouw (TNO), circulaire waarden van architectuur (HvA) en vraag en aanbod van materialen voor de woning- en utiliteitsbouw (EIB).

The Wizard and the Prophet

Organisatie viering 'Bouwprogramma 2 jaar later'

In de inspiratiesessie op 23 januari 2020 tijdens het jaarlijkse Bouwprogramma MRA- evenement gingen vijf panelleden (Leonne van de Ven (De wolven), Saskia Mulder (Think big act now), Robbert Berkhout (wethouder gemeente Haarlem), Elsberth van Battum (HvA), Pablo van den Bosch (Madaster)) met elkaar en het publiek in gesprek. Achtergrond voor de discussie was de tegenstelling tussen de twee perspectieven uit het boek ‘The Wizard and the Prophet’

De 'Wizard' ziet de oplossing voor duurzaamheidsvraagstukken vooral in innovatie en technologische vooruitgang. De 'Prophet' meent dat we ons gedrag moeten aanpassen om binnen de draagkracht van onze planeet te leven.

Conclusie De moraliteit van de mens zal niet snel veranderen, gedragingen zijn diep ingesleten, de consument-burgerparadox is een gegeven, dus op alle mogelijke manieren is er werk aan de winkel. Integer handelen, niet het slechte minder doen, maar het goede doen: daar is durf voor nodig en inzet van iedereen. Verandering is onomkeerbaar en noodzakelijk. Iedereen moet een bijdrage leveren, hetzij door gedrag te veranderen hetzij door technologische innovaties in te zetten om het leven van velen te verbeteren en de grenzen van de draagkracht van de aarde te respecteren.

Evenementen